הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - גם ההמבורגר יכול להיות פחות מזיק.
03/08/2010, מאת רותי ברקן - מנחת קבוצות תמיכה
אחד המאכלים הטעימים ביותר לגבי רוב הילדים במדינת ישראל ואולי גם רוב הציבור הוא ההמבורגר. קציצת בשר בקר טעימה ומשביעה כאשר היא נמצאת בתוך לחמנייה טעימה או אפילו בלעדיה.
גם ההמבורגר יכול להיות פחות מזיק.

אני כבר מבוגרת ועל כן אני זוכרת את תקופת ילדותי. לא הייתה בארץ אותה קציצה. לא הכרנו אותה. אני נזכרת גם בפעם הראשונה שנפתחה בארץ הרשת  שמכרה קציצת בשר בתוך לחמנייה,מישהו עדיין זוכר את דוכני הווימפי??? זה היה משהו חדשני ביותר. אוכל בשרי, טעים, נגיש וזול. אטרקציה של ממש. אז גם נכנס בציבור המושג בשר על האש. עד אז גם לא הכרנו את הגריל, גריל הפחמים. וכשהגריל נכנס לבתינו חשבנו שאין בריא ממנו. הרי לא מטגנים אלא צולים. מה יכול להיות טוב יותר? ( אני ממש נוסטלגית היום. זה פשוט מראה לי עד כמה התבגרתי!).

היום כבר ידוע שאותה קציצה, מי יערוב לנו מה היא מכילה. ויש האומרים שיותר טוב אולי שלא נדע! יש הטוענים שכל מה שאי אפשר למכור כבשר מוכרים לנו בהמבורגר. ויש האומרים שהקציצה עשויה בשר נקי. כל אחד מאיתנו יבחר לו במה הוא מאמין. מה שבטוח זה שילדינו מאד אוהבים אותה. ואנו למדנו כבר שהג'אנק פוד מאד נוח. מה קל יותר מאשר בקיץ החם להיכנס לאחת החנויות המתמחות בכך, ולתת לילדים ארוחת צהרים בקלות ובשמחה. מה עוד שיש שם מתנות קטנות לכל ארוחה, ויש צ'יפס, שכל ילד אוהב. וגם אנו מוצאים עצמנו נהנים לאכול שם מפעם לפעם. אך אנו יודעים גם שהארוחה מאד לא בריאה. ואנו גם יודעים כבר שבשר בקר על האש, אפילו אם הבשר נקי וטוב, גם דרך ההכנה היא מאד לא בריאה.

שמחתי מאד לגלות שאפר להקטין את הנזק. אפשר להוסיף לבשר תבלינים מסוימים שמונעים, או לפחות מפחיתים את הסיכון לסרטן. התבלינים, לא רק שהם מוסיפים הרבה מאד טעם, הם מוסיפים גם המון בריאות. מדענים מאוניברסיטת קנזס שבארה"ב, גילו שפעילותם נוגדת החמצון החזקה מפחיתה היווצרות רעלנים הפוגעים בקוד הגנטי של התא. הרעלנים הללו נוצרים כתוצאה משיטות בישול שונות כמו גריל, טיגון, צלייה ועל גחלים. צריכת רעלנים אלו קשורה להתפתחות  סרטן בריאה, סרטן במעי, סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן הלבלב.  דבר מעניין נוסף הוא שבשר בקר מייצר יותר רעלנים מאשר בשר עוף, והמפתיע יותר הוא שאפילו יותר מאשר בשר חזיר. 

אם כך באילו תבלינים מדובר? מדובר בתבלינים שעולים על שולחננו. אני חושבת שבהרבה בתים משתמשים בהם.  נבדקו שישה תבלינים: ג'ינג'ר וקרובו התאילנדי גלנגל,  רוזמרין, כורכום, קימל  וגרגרי כוסברה. הרוזמרין התגלה כבעל עצמת הגנה הגבוהה ביותר.
מחקר ישראלי שנערך במכון וולקני קבע שתיבול בשר בתבלינים גרוזיניים, כמו ציפורני חתול, קימל, פלפל אדום חריף וכד' גם הם מהווים הגנה שמנטרלת את רעלני בישול הבשר.
גם היין עוזר בדאגה לשלומנו. גם נוגדי החמצון שבו עוזרים במניעת הרעלן להיספג בדם. מכאן שאילו שאוהבים יין יכולים ואף מומלץ להם, לשתות אותו בשמחה בארוחה בשרית.

ללא מעמץ רב אפשר לשמור על תזונה נכונה ולאכול המבורגר בעת ובעונה אחת.

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
כל הזכויות שמורות ©2007-2017 Diets.co.il