הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - מזון אורגני
16/10/2012, מאת רותי ברקן מנחת קבוצות תמיכה לדיאטה
האם הוא בריא יותר? האם יש הצדקה למחירו הגבוה? מחירו גבוה יותר היו שקשה יותר לגדלו. כך שאולי אין ברירה ואז נשאלת השאלת האם הוא בריא יותר, מה שמצדיק את ההוצאה.
מזון אורגני

משך שנים מקובלת הייתה ההנחה שמזון אורגני הוא בעל יתרונות רפואיים ובריאותיים על פני מזון אחר אולם ההוכחות המדעיות לכך היו קלושות. כעת ביקשו החוקרים לבדוק האומנם מזון אורגני בריא יותר.
בואו נבדוק – ראשית מהו מזון אורגני ?
זה מזון שגודל בתנאים  של יותר חופש לבעלי חיים, ופחות  אנטיביוטיקה לבריאותם. ולצמחים פחות ריסוסים חומרי דישון וחומרי הדברה. זה  מוצר טרי או מעובד, שעובד וטופל מהשדה ועד לצלחת על פי כללי התקן האורגני לפיו הוא מאושר. אך לצערנו החוק אינו דורש מהמגדלים להימנע לחלוטין משימוש בחומרי דישון,  הדברה וריסוס.

המחקר שעסק בבדיקת כמאתיים מחקרים, מצא שאין הבדל משמעותי בין מזון אורגני למזון רגיל. ועצוב אולי אף יותר – אילו שניזונים ממזון אורגני אפילו לאורך שנים – הם לא בריאים יותר משמעותית מחבריהם שאוכלים מזון רגיל שהוא הרבה יותר זול. אני הופתעתי מכך שאין השפעה בריאותית למזון האורגני. היה ברור לי שהוא יקר הרבה יותר, לדברי האוכלים אותו הוא גם טעים הרבה יותר. אבל היות שהוא יקר יותר ונמכר במקומות מעט פחות נגישים לי ויתרתי עליו בכאב לב. לכן היום, לאחר קריאת המחקר האחרון הזה – נרגעתי. וכן, אני יודעת שמחקר יכול להיות מוזמן גם על ידי הנזקקים לשירותיו. הוא אף פעם לא משקר, אך לפעמים מדגיש דברים מסוימים ומערפל מעט מסקנות שפוגעות באלו שהזמינו אותו ושילמו עליו, לכן כל מחקר נבדק אצלי בעניין "כבדהו וחשדהו" אך בדיקת 200 מחקרים יכולה אולי לתת תמונה מעט יותר מדויקת.
מהמחקר  עלה כי הפירות והירקות האורגניים והלא-אורגניים הכילו רמות דומות של ויטמינים. מוצרי החלב האורגניים והרגילים הכילו אותה כמות של חלבון ושומן, אף שחלק קטן מהמחקרים הראו כי חלב אורגני מכיל כמות גדולה יותר של אומגה שלוש.
עוד נמצא כי המזון האורגני הכיל רמות מעט גבוהות יותר של חנקן, אולם לדברי החוקרים, הסיבה לכך היא בשל ההבדל בתנאי הייצור, וכי אין לכך משמעות בריאותית. בתוך כך נמצא כי מזון אורגני הכיל 30% פחות חומרים מדבירי חרקים, מה שלא מוכיח עדיין על עניין בריאותי משמעותי.


ד"ר עופר כספי, מנהל היחידה לרפואה משלימה בבית החולים בילינסון, טוען שהוא אינו מופתע כלל.  הוא טוען שאולי במחלות מסוימות או ברגישויות מסוימות,  יש הצדקה לאכול אוכל אורגני אך לכלל הציבור אין הוכחות שההשקעה שהם משקיעים בעלויות האוכל האורגני מוצדקות.
אנחנו הצרכנים, בוחרים את המזון בו אנו משתמשים וזאת ממגוון סיבות. אני לדוגמה, קונה ירקות רק בשוק ורק בשעות הבוקר המאוד מוקדמות, ממש איך שפותחים את הדוכנים בסביבות שש בבקר. וזאת היות שאני מחפשת ירקות מאד טריים – ישר איך שהם מוצאים מהמחסנים של תנובה. וכך כל אחד וטעמו עימו. מי שרוצה יכול לאכול אוכל אורגני, בטוח שזה לא יזיק. יש אנשים שמוכנים להישבע שאוכל אורגני טעים הרבה יותר ובשביל זה הם מוכנים לשלם. אין אמת מוחלטת אחת אבל מי שבקושי מצליח לקנו ירקות אורגניים בגלל מחירם יכול לשקול שוב את נחיצותם לאור המחקר האחרון הזה. 

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
דני
24/12/2012 19:08:00
כותרת:
בזבוז
תגובה:
אתם צודקים וזה פשוט ביזיון המחיר הגבוה הזה.
שי
22/10/2012 14:48:00
כותרת:
מזון אורגני
תגובה:
במשך שנים הייתי נוהג לרכוש אך ורק מוצרי מזון אורגני. יתרה מזאת, הייתי מקפיד לרכוש ביצי חופש ועוד כהנה וכהנה מוצרי טבע למיניהם. כבר במהלך השנה האחרונה התחלתי להרגיש מעין פראייר בנוגע למחירים שאני משלם על מזון אורגני וכמה חודשים לאחר מכן הגיע הקש ששבר את גב הגמל. מחקר שהתפרסם אודות התרומה של מזון אורגני לעומת מזון רגיל הוכחה כאפסית; מה שגרם לי לקבור את עצמי מרוב בושה משום שניסיתי לשכנע כל כך הרבה קורבים שלי לעבור למזון אורגני ועכשיו יצאתי...

תודה רבה על המידע, ואכן חשוב שאנשים רבים ידעו שמזון אורגני אינו הוא פשוט בלוף אחד גדול!

כל הזכויות שמורות ©2007-2017 Diets.co.il