הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - תבלין שכובש לו מקום של כבוד – החילבה
12/07/2011, מאת רותי ברקן מנחת קבוצות תמיכה לדיאטה
בזמן האחרון קמה עדנה לתבלינים ולעשבי התיבול. עד לפני מספר שנים הכרנו אותם רק בשמם ואילו היום העשרנו את מזוננו בטעמם הנפלא ובערכי בריאות רבים אותם הם מכילים. הפעם נכיר את החילבה.
תבלין שכובש לו מקום של כבוד – החילבה

אני מכירה את החילבה כבר שנים  כתבלין תימני. אני גרה ליד שכונה תימנית וריח החילבה ליווה אתי לאורך כל השנים.  אך מסתבר שבעצם זה תבלין שמולדתו היא דרום מזרח אירופה ובמערב אסיה, ומשם הביאו אותה לארצות המזרח התיכון, להודו ואפילו לרוסיה. שמה הבוטני של החילבה הוא גרגרנית יוונית. אף פעם לא דברו עליה כתבלין בריאותי. ואילו כיום קיבלה החילבה מקום של כבוד בהרבה מטבחים והעיקר  היא תפסה מקום של כבוד בשמירה על בריאותנו. היא נחשבת כתבלין מחמם, טעמה חריף, והיא מכילה חלבון, ויטמין אי, ויטמין בי  מכילה ויטמין סי ומינרלים..
אצל רבים, כבר מימי  קדם החילבה  מוכרת כעשב מרפא. גם הרמב"ם המליץ עליה לשימוש, גם  ברפואה הסינית הקלאסית. וכבר במצרים העתיקה  עיסו את הגוף בגרגרנית על מנת ליפות את העור ולסלק פגמים..ערביי ארץ ישראל משתמשים בה, בחילבה לטיפול בסוכרת.. החילבה יכולה לחזק את השפעתן של תרופות היפוגליקאמיות, אינסולין ותרופות להפחתת כולסטרול.
נבטי החילבה ובפרט העלים, מתאימים לטיפול בכאבי בטן, בכאבי מחזור, בכאבים שנובעים משלשול או בדלקת בקיבה וניתן להוסיפם לסלטים טריים או לכריכים.

זרעי הגרגרנית נחשבו למגבירים את החשק המיני, למחממי כליות ואברי רבייה. בסין משתמשים בזרעי החילבה לטיפול בגברים הסובלים מאין אונות וגם לטיפול בכאבי בטן ובדלקות שלפוחית השתן. מתאימים גם  לטיפול במערכת העיכול: בדלקות מעיים ובחוסר תיאבון . ממש צמח פלא.!
ניתן להשתמש בזרעי חילבה בחליטה, בהנבטה ובממרחים,
אך כמו תמיד, בכל מאכל, יש גם  תקופות בהן לא מומלץ להשתמש בה בחילבה.
מומלץ  להימנע מהגרגרנית בתקופת ההיריון מכיוון שהיא ממריצת רחם.
לפעמים שימוש מקומי על העור באופן חוזר ונשנה עלול לגרום לגירוי
לחולי סוכרת ולנוטלים תרופות לדילול הדם,  יש לדעת שאין להשתמש בה בחילבה ללא ייעוץ רפואי.
לגבנו, הרוצים לרדת במשקל, זה עוד טעם שמגוון את מזונותינו. אולי ייקח מעט זמן להתרגל איליו כי הטעם אחר, מעט שונה. אך כל מאכל חדש כמו ממרח חילבה, שאני מאמצת אל חיקי מוסיף לי עוד סוג של מאכלים שמגוונים לי את הארוחות.

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
נטע
15/07/2011 10:57:00
כותרת:
להריוניות
תגובה:
היי
אני אכלתי חילבה כל ההריון כי זה מלא בברזל וזה ממש מומלץ ולכן דוקא לא הייתי מיחסת למה שרשום פה לגבי הריון ובנוסף יש לשים לב לריח שהחילבה משאיר לאלו שרגישים אליו...
כל הזכויות שמורות ©2007-2017 Diets.co.il